Training begeleiden van zelfreflectie en het voorzitten van intervisie

  • Voor wie? (Zorg)professionals die samenwerken in een organisatie die anderen willen begeleiden met reflecteren en/of intervisie willen voorzitten/organiseren
  • Duur training? 6 bijeenkomsten van 3- 4 uur (dagdeel)
  • Minimaal aantal deelnemers? minimaal 3, maximaal 8
  • Waar? op eigen locatie of tot max. 4 personen in Amersfoort
  • Wanneer? i.p. op maandag, avonden of weekend ook mogelijk.
  • Kosten? €650,- p.p.*

*Prijzen zijn exclusief 21% BTW

De training begeleiden in zelfreflectie en voorzitten van intervisie is bedoeld voor (zorg) professionals die anderen willen begeleiden in zelfreflectie en intervisiebijeenkomsten met elkaar willen organiseren. Hiervoor is het een voorwaarde dat je al eerder met zelfreflectie en intervisie (bijvoorbeeld in je opleiding) in aanraking bent geweest. 

Na 6 bijeenkomsten kunnen de deelnemers collega’s ondersteunen met zelfreflectie en zelfstandig intervisie bijeenkomsten organiseren. In de eerste drie bijeenkomsten staat zelfreflectie en de verschillende methoden centraal. De deelnemers raken gewend aan het bespreekbaar maken van gevoelens, het creëren van veiligheid en leren gesprekstechnieken rondom het onbevooroordeeld bevragen van de ander. De laatste drie bijeenkomsten staan in het teken van het voorzitten van een intervisie bijeenkomst waarbij de focus ligt op de voorzittersrol, het creëren van veiligheid en het begeleiden van het proces.

Reflecteren zorgt voor bewustwording van de waarden en de opgedane ervaringen achter je gevoelens. Je wordt niet zomaar boos, je bent niet zomaar verdrietig of teleurgesteld. Daar zit een reden achter die maakt hoe je reageert. Reflectie kan een middel zijn om situaties te analyseren om er vervolgens met elkaar van te leren en beter samen te werken. Reflecteren kan op verschillende manieren en de voorkeur kan verschillen. In de begeleiding draait het om het aansluiten op het niveau van reflecteren (als startpunt), het creëren van een veilige relatie, het onbevooroordeeld begeleiden en het stellen van een haalbaar doel voor de begeleiding.

Om dichter bij elkaar te komen in het werk is het zinvol om met elkaar casuïstiek te bespreken en te reflecteren op de situaties waar tegenaan gelopen wordt. Om beter met elkaar samen te werken en te leren van situaties is reflecteren op eigen handelen een belangrijke leermethode. Door middel van intervisie kan je met elkaar leren, elkaar ondersteunen in zelfreflectie en deel je met elkaar waardevolle inzichten. Door gestructureerd aan het werk te gaan met een doel vanuit het team kan het team zich versterken door zelf intervisie te organiseren en te leiden.

Reflectie en intervisie kan worden geoefend door het gebruiken van een model, zoals de incidentmethode of het ijsbergmodel waar je elkaar helpt om op een gestructureerde methode een situatie met elkaar te reflecteren. Tijdens de training zal gekeken worden naar wat bij het team past en zal geconcentreerd worden op methoden die aansluiten bij de vraag en behoeften van de deelnemers.

Meer informatie? Stuur geheel vrijblijvend onderstaand formulier in of stuur een mail naar info@woordenvoorgevoel.nl.


    Let op! op mobiel moet je soms 2x klikken om te verzenden. Je krijgt een pop-up te zien dat het formulier verzonden is.